FireBoard
Welcome, Guest
Please Login or Register.    Lost Password?
making money Ewangelia z Tybetu ? - ,, ... to ?art ... '' ( odp. Tybeta?czyka - lekarza, buddysty ) (1 viewing) (1) Guests
Go to bottom Post Reply Favoured: 0
TOPIC: making money Ewangelia z Tybetu ? - ,, ... to ?art ... '' ( odp. Tybeta?czyka - lekarza, buddysty )
tomek (Visitor)
Click here to see the profile of this user
Birthdate:
making money Ewangelia z Tybetu ? - ,, ... to ?art ... '' ( odp. Tybeta?czyka - lekarza, buddysty )  
Na moj? pro?b? buddy?ci ze wspólnoty Zen-Rinzai ze Szklarskiej Por?by skierowali zapytanie do Tybeta?czyka, który aktualnie przebywa na wygnaniu w Indiach. Pytanko dotyczy?o autentyczno?ci faktu odnalezienia tak zwanej ,,Ewangeli ?ycia doskona?ego'' w jednym z buddyjskich klasztorów w Tybecie. Fragmenty polskiego przek?adu tej?e ewangelii by?y drukowane w miesi?czniku ,,Wegetarianin''. Poni?ej oryginalne teksty zapytania i odpowiedzi. B?d? wdzi?czny je?li znajdzie si? kto? kto przet?umaczy je na j.polski. Pytanko: ,,I have recently found a very interesting article in a ,,Vegetarian'' magazine It is en_title_d ,,Vegetarianism in the teaching of Jesus Christ''. According to that, an original for ages in one of Buddhist monasteries in Tibet. It was probably hidden there to save it from forgers, reinterpretors or manipulators who could change the text to use if for gaining their own egoistic aims. As the author of the article says, the Evangely was found and translated. It appears to be much broader and different from the later copies. Among others, it contains many fragments saying about the Christ's teaching on vegetarianism and not killing animals.  I wonder what You, Tibetans know about the matter. I would be thankful if You could send me any information or Your personal opinion on that. Could You confirm or deny it ?  If You get to know anything about that, please send me an e-mail. Thanks a lot.'' Odpowied? z 31 grudnia 2001: ,,Well,I was very interesting to read your e-mail about Vegetarian. It is seemed to be me fun and joke. Since I did not hear any thing about it and I also asked to some of friends they did not know any thing for it. Actaully, as Buddhist we are rearly killed other beings and hurm to others. Sometime we have to think that these days people in the world try to copy or creat new things from others but it is not real from it. I think that it is rearly to wrote about vegetarian by Tibetan. The reason is Tibet is the highest in the world and we call as ROOF THE WORLD . As we are living high altitide we need the high energy to keep our temperature and people hardly eat the vegetable and we less vegetable and more in crop field and other resources. I think it is not from Tibet and person who wrote try to making the money for himself because these days west people consider the Tibet is Shangairla and many beleive of it. Reality it is not like it, these days it has lot of suffering and supperation under the Red Chinses. So I am not beleive what is written.'' p.s. Agencji Wydawniczej ,,MEFIS'' z Gda?ska (, która wyda?a polskie t?umaczenie tej ewangeli ) nie ma w gda?skiej informacji 913. Czy kto? spotka? lub ma namiary na t?umacza tej?e Ewangeli, ks. Henryka Zalewskiego ? Pono? przet?umaczy? j? z niemieckiego na polski. p.s.2 Polskie wydanie tej ksi??ki mo?na by?o wypo?yczy? niegdy? w bibliotece we Wroc?awiu przy ul. Szewskiej (lub w Rynku - nie pamietam dokladnie w ktorej). p.s.3 Ludno?? Tybetu je od czasu do czasu mi?so i t?uszcz ze zwierz?t (z jaków). ( Tygodnik Rolników ,,Obserwator'' nr 25 z 22 czerwca 1997, str. 9 )

Report to moderator   Logged Logged  
  The administrator has disabled public write access.
Pszemol (Visitor)
Birthdate:
making money Ewangelia z Tybetu ? - ,, ... to ?art ... '' ( odp. Tybeta?czyka - lekarza, buddysty )  
I jak tu by? ro?lino?erc?, fruitarianinem ... ? No w?a?nie... Przecie? to nie ma kompletnie SENSU!!! ))

chaciur (Visitor)
Birthdate:
Na moj? pro?b? buddy?ci ze wspólnoty Zen-Rinzai ze Szklarskiej Por?by skierowali zapytanie do Tybeta?czyka, który aktualnie przebywa na wygnaniu w Indiach. Pytanko dotyczy?o autentyczno?ci faktu odnalezienia tak zwanej ,,Ewangeli ?ycia doskona?ego'' w jednym z buddyjskich klasztorów w Tybecie. [...] Ja mam wielka ochote o nie podyskutowac. Nie twierdze, ze jest autentyczna ale przeczytalem ja cala i jak dla mnie, absolutnie subiektywnie, to pod wzgledem logicznym jest najspojniejsza. Jezeli ktos ja czytal/przeczyta to prosze o uwagi co w niej, wydaje sie byc bezsensowne. Oczywiscie dla kogos kto wierzy w nieomylnosc kosciola nie ma dyskusji - to falsyfikat. Jedyne zastrzezenia na jakie sie natknalem to byly zarzuty, ze pisali ja hipisi i zieloni, jak dla mnie zarzut bez sensu. Po pierwsze to jakis angielski urzednik przetlumaczyl? ja w 1881 a po drugie hipisi i zieloni inaczej by ja napisali (tak sadze) Na pl.soc.religia ten temat wraca co jakis czas ale nic ciekawego w archiwum nie znalazlem, moze tu sie uda? Moze ktos wie czy Jezus byl Essenczykiem? Mowi sie o nim Nazarejczyk a to byla sekta zblizona do essenczykow - scislych wegetarian. Czekam na dyskusje. pozdrawiam Chaciur ps. zapomnial bym _link_a http://www.apok.obywatel.pl/5ewangielia.htm

Moze ktos wie czy Jezus byl Essenczykiem? Mowi sie o nim Nazarejczyk a to byla sekta zblizona do essenczykow - scislych wegetarian. Czekam na dyskusje.   Owszem, czyta?em, ?e Jezus mia? by? Esse?czykiem, za czym mia? przemawia? fakt, ?e nie wiadomo w zasadzie co si? z Jezusem dzia?o mi?dzy 12 a 33 rokiem ?ycia, a pono? ta sekta mia?a zwyczaj ukrywania przez ten czas swoich wyznawców (niez?e wi?zienie...). Jednak przeciwko temu ?wiadczy?y inne poszlaki, cho? nie jestem w stanie teraz sobie przypomnie? co to by?o dok?adnie. ?ród?o: Bogowie Edenu Williama Bramleya (bardzo ciekwa, w zasadzie historyczna, ksi??ka; pocz?tek mo?e troch? nu??cy, ale od ?wierci zaczyna robi? si? naprawd? interesuj?co

Wierz? ?e ten tekst nie pochodzi z Tybetu, ?e osoba która go napisa?a zrobi?a to dla pieni?dzy wykorzystuj?c wiar? i naiwno?? czytelnika w to, ?e Tybet jest Shangairla (nie wiem co to znaczy). Po polsku Szambala - mityczna  (królestwo) kraina po?o?ona gdzie? wysoko w Himalajach. Mo?e si? do niej dosta? tylko urzeczywistniony jogin. Lamowie nie s? zgodni co do po?o?enia Szambali. Jedni podaj? pó?nocny Tybet, a inni Biegun Pó?nocny. Teksty buddyjskie mówi? o Szambali, ?e: Tam dynastia o?wieconych królów strze?e najtajniejszych nauk buddyjskich, przyjdzie bowiem czas, kiedy prawda zniknie ze ?wiata wskutek wojny, ??dzy w?adzy i bogactwa. Wówczas pojawi si? - jak mówi przepowiednia- przysz?y król Szambali z wielk? si?? zbrojn?, aby doszcz?tnie zniszczy? si?y z?a i wprowadzi? z?oty wiek. Pod jego o?wieconym panowaniem ?wiat stanie si? w ko?cu miejscem, gdzie zapanuje pokój i dostatek, wype?nionym skarbami m?dro?ci i wspó?czucia cytat z Drogi do Szambali Edwina Bernbauma. Temat Szambali zainspirowa? Jamesa Hiltona do napisania powie?ci Zaginiony horyzont . Autor opisuje w niej klasztor Szangri-la, po?o?ony za ?nie?nymi wierzcho?kami, w którym ludzie ?yj? setki lat, nie starzej?c si?.  Prowadz? tam w pe?ni harmonijne ?ycie, studiuj?c sztuk?, literatur?, muzyk? i nauk? ca?ego ?wiata. Franklin D. Roosevelt nazwa? Szangri-la swoj? posiad?o?? w Maryland (teraz Camp David). Pozdrawiam Leszek

Yano (Visitor)
Birthdate:
Moze ktos wie czy Jezus byl Essenczykiem? Mowi sie o nim Nazarejczyk a to byla sekta zblizona do essenczykow wszystko wskazuje ?e tak by?o w istocie (hint dla ludzi nie-w-temacie : nazarejczyk = cz?onek sekty nazarejczyków nazareta?czyk = mieszkaniec miejscowo?ci Nazaret, powsta?ej oko?o 60r.ne, czyli 30 lat po domniemanej ?mierci Jezusa)

Go to top Post Reply